Bazyliowo-czekoladowy

Wpisy

  • poniedziałek, 18 kwietnia 2016
  • czwartek, 03 grudnia 2015
    • CIASTECZKA SEROWE Z JABŁKAMI

      Bardzo proste i popularne ciasteczka, które są pyszne i nie jest ważne jaką ilość zrobicie i tak znikną momentalnie z talerza, robi się je prosto i szybko, tylko z kilku składników, oraz piecze się bardzo krótko, a efekt zaskakująco pyszny :)))

      SKŁADNIKI:

      kostka miękkiego masła

      szklanka mąki

      cukier waniliowy

      200 g twarogu

      kilka obranych jabłek

      cukier puder do posypania

      PRZYGOTOWANIE:

      Masło łączymy z twarogiem, mąką i cukrem waniliowym, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki, jabłka obieramy i kroimy w ósemki, jeżeli jabłka są duże możemy przekroić jeszcze na cieńsze plastry, po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i po kawałku rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, na każdym kładziemy kawałek jabłka i składamy na pół, jak pierogi tylko nie sklejamy, układamy na papierze do pieczenia, pieczemy kilka minut, jak się zrumienią lekko z jednej strony, przewracamy i dalej kilka minut pieczemy, po ostygnięciu, obficie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :)))


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 grudnia 2015 18:26
    • CIECIERZYCA Z WARZYWAMI

      SKŁADNIKI:

      szklanka ugotowanej ciecierzycy

      2 marchewki

      1 korzeń pietruszki, natka pietruszki

      pól małego selera

      1 duża cebula

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      ew. szklanka bulionu

      sól, pieprz, ostra papryka, olej do smażenia

      PRZYGOTOWANIE:

      Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy starte na tarce: marchewkę, selera i korzeń pietruszki, podsmażamy aż warzywa zrobią się miękkie, przekładamy wszystko do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion, przyprawiamy, chwilę gotujemy, na końcu dodajemy ugotowaną ciecierzycę i posypujemy natką pietruszki, możemy podać z ryżem, makaronem, lub dobrym pieczywem, smacznego :)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 grudnia 2015 18:00
  • czwartek, 27 sierpnia 2015
    • CIASTO BISZKOPTOWE Z WIŚNIAMI ( PROSTE I SZYBKIE )

      SKŁADNIKI:

      4 jajka 

      pół szklanki cukru

      cukier waniliowy

      szczypta soli

      1,5 szklanki mąki (przesianej)

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      pół szklanki roztopionego i wystudzonego masła

      pół kilo wydrylowanych wiśni

      PRZYGOTOWANIE:

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, potem dalej ubijając dodawać małymi porcjami cukier i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka, potem dodać masło, następnie dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką, żeby piana zbytnio nie opadła. Wylać gotową masę do przygotowanej, okrągłej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, na górę wyłożyć wydrylowane wiśnie i lekko je wcisnąć do środka, można posypać wierzch ciasta brązowym cukrem lub po upieczeniu cukrem pudrem, pieczemy ciasto około godziny w temperaturze 150 stopni, sprawdzając patyczkiem, czy środek jest dostatecznie wypieczony. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 sierpnia 2015 14:04
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • RISOTTO

      SKŁADNIKI:

      150 g ryżu Arborio

      2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego (jaki lubicie)

      1 cebula

      sól, pieprz

      oliwa do smażenia

      2-3 plastry szynki wędzonej

      parmezan

      zielone szparagi, masło

      PRZYGOTOWANIE:

      W garnku podsmażamy cebulę i dodajemy ryż, smażymy, aż ryż stanie się szklisty, wlewamy trochę bulionu, mieszamy, wkładamy pokrojoną szynkę, przyprawiamy,  jak bulion odparuje wlewamy znowu trochę  i tak do momentu, aż ryż będzie miękki, na końcu dodajemy parmezan. Szparagi krótko obgotowujemy i podsmażamy na maśle, podajemy z risotto, smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 14:17
  • poniedziałek, 22 czerwca 2015
    • TARTA TRUSKAWKOWO - KARMELOVA

      SKŁADNIKI:

      ciasto kruche:

      250 g mąki krupczatki

      2 żółtka

      2 łyżki zimnej wody

      170 g miękkiego masła

      3 łyżki cukru

      cukier waniliowy

      krem karmelovy:

      1 tabliczka czekolady Karmelovej Wedla

      250 g mascarpone

      łyżka masła

      oraz:

      truskawki i ulubiona galaretka

      PRZYGOTOWANIE:

      Przygotowujemy kruche ciasto - ucieramy palcami mąkę z masłem i cukrem, dodajemy żółtka i wodę, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki; następnie wylepiamy ciastem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy na początku pieczenia ziarnami fasoli wysypanymi na papier do pieczenia, lub specjalnymi kulkami i pieczemy do lekkiego zbrązowienia spodu naszej tarty zazwyczaj 15-20 minut. Roztapiamy w garnuszku czekoladę Karmelovą z łyżką masła, studzimy i dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy dokładnie i wykładamy krem na wystudzony spód, na kremie wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy wystudzoną galaretką, wkładamy tartę na 2 godziny do lodówki, i potem tylko kawa.......

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TARTA TRUSKAWKOWO - KARMELOVA”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 21:28
    • CHŁODNIK

      Jestem wielką fanką chłodników, najchętniej jadłabym je cały rok, jak wiadomo są różne rodzaje chłodników, ale najbardziej lubię ten buraczkowy :) 

      SKŁADNIKI:

      pęczek botwiny

      jeżeli są w pęczku małe buraczki, to dołóżmy jeszcze 2-3 buraki

      koper

      kefir, jogurt naturalny

      gotowane jajka

      sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

      PRZYGOTOWANIE:

      Botwinę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki, ścieramy je na tarce, kroimy drobno łodygi, ja nie daję wszystkich liści, bo zajmują cały garnek :), gotujemy wszystko z liściem laurowym i zielem angielskim, solą i pieprzem, można ugotować botwinę na bulionie, studzimy wszystko, po wystudzeniu dodajemy do garnka pokrojony koper, kefir i jogurt naturalny, żeby chłodnik był gęsty, dodajemy pokrojone jajka na twardo, możemy też dodać starty świeży ogórek i rzodkiewkę, najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, pycha!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 21:00
  • poniedziałek, 11 maja 2015
    • HUMMUS

      Hummus jest potrawą z kuchni Bliskiego Wschodu, wytwarzany z ziaren ciecierzycy w przepisie podstawowym, ale istnieją różne modyfikacje hummusu, z rozmaitymi dodatkami, ale ja najbardziej lubię ten podstawowy przepis, można go podawać z chlebkiem pita, z różnymi warzywami pokrojonymi w słupki lub jako pastę do chleba, można zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce kilka dni. Ciecierzyca jest znana także pod nazwami - cieciorka lub groch włoski, jest źródłem białka, żelaza i potasu, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

      SKŁADNIKI:

      1 szklanka suchej ciecierzycy

      zimna woda

      sok z jednej cytryny

      2 ząbki czosnku

      dobra oliwa z oliwek

      4 łyżki pasty sezamowej tahini ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością )

      sól

      PRZYGOTOWANIE:

      Namoczyć na co najmniej 12 godzin ciecierzycę w dwukrotnie większej objętości zimnej wody. Potem ją odcedzamy i gotujemy do miękkości w dużym garnku 20-45 minut, zależnie od odmiany i świeżości ziarna, gotowe ziarno powinno się łatwo rozgnieść w palcach i mieć kremową konsystencję, ostudzoną ciecierzycę miksujemy blenderem dodając po kolei pozostałe składniki, dolewamy w trakcie miksowania tyle wody, żeby konsystencja była podobna do gęstej śmietany, ja lubię jak nie jest do końca zmiksowana i żeby było trochę całych ziaren ciecierzycy, a konsystencja była dość gęsta. Można przed podaniem posypać hummus posiekaną natką pietruszki, lub polać odrobiną oliwy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 maja 2015 18:46
    • STEKI Z TUŃCZYKA Z FRYTKAMI Z BATATÓW

      SKŁADNIKI:

      2 steki z tuńczyka

      3 duże bataty

      olej lub oliwa

      przyprawy : czosnek niedźwiedzi, pieprz , sól, zioła prowansalskie

      PRZYGOTOWANIE:

      Rozmrozić steki, ja dostałam takie, ale możecie kupić świeże, przyprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, wstawić do lodówki, bataty pokroić wzdłuż na kształt grubych frytek, nie obierać ze skóry, na blachę położyć papier do pieczenia, położyć frytki, skropić olejem rzepakowym lub oliwą, posolić lekko, posypać ulubionymi ziołami, ja dałam prowansalskie, i piec w piekarniku około 30 minut do lekkiego zbrązowienia, usmażyć steki z tuńczyka po 3 minuty z każdej strony, podawać z ulubionym sosem i sałatą. Szybkie i bardzo smaczne danie, smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 maja 2015 18:17
  • sobota, 14 marca 2015
    • KLOPSIKI

      SKŁADNIKI:

      0,5 kg mielonego mięsa drobiowego

      zielona pietruszka

      1 duża cebula

      sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, słodka papryka, bazylia ( do sosu )

      przecier pomidorowy lub pomidory w puszce ( latem dajemy obowiązkowo świeże!!! )

      zielony groszek ( ja dałam z puszki )

      olej do smażenia

      jeżeli używamy przecieru można dodać 1 łyżeczkę brązowego cukru, żeby sos nie był kwaśny

      kasza, ryż, makaron, ziemniaki - jemy z tym co lubimy najbardziej

      PRZYGOTOWANIE:

      Mięso mieszamy z połową posiekanej drobno cebuli i pietruszką, przyprawiamy i dodajemy 2 łyżki oleju, wyrabiamy, do połączenia składników, formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy na patelni. W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy, zalewamy zagotowaną wodą do połowy garnka, przyprawiamy, jeżeli mamy mrożony groszek to go wrzucamy, gotujemy do miękkości, dodajemy usmażone klopsiki i parę minut gotujemy, jeżeli dodajemy groszek z puszki, to dodajemy go przed końcem gotowania. Podajemy z ulubionym makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KLOPSIKI”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      sobota, 14 marca 2015 00:21
  • wtorek, 03 marca 2015
    • FOCACCIA

      SKŁADNIKI:

      3 szklanki mąki

      20 g świeżych drożdży

      450 ml letniej wody ( plus 2 łyżki )

      100 ml oliwy z oliwek ( plus 2 łyżki )

      2 łyżeczki soli

      sól gruboziarnista

      bazylia, oregano, suszone pomidory

      PRZYGOTOWANIE:

      Przesiać mąkę do miski, dodać pokruszone drożdże, sól, oliwę, zioła, ucierać mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta do połączenia składników, drugą miskę wysmarować oliwą i przełożyć do niej ciasto i obtoczyć w tej oliwie, przykryć i odstawić na około 2 godzin do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, dużą blachę oprószyć mąką i przełożyć do niej ciasto, nakłuć palcami, połączyć 2 łyżki oliwy z wodą i polać ciasto, posypać solą gruboziarnistą i suszonymi pomidorami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia, piec pół godziny na złoto. Przed pieczeniem można włożyć do ciasta ulubione dodatki np. pomidorki koktajlowe lub oliwki. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „FOCACCIA”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 18:54
    • DROŻDŻOWY ZAWIJANIEC

      SKŁADNIKI:

      2 szklanki mąki ( do ciasta ) i mąka do wyrobienia 

      2 jajka

      pół kostki masła ( plus 2 łyżki )

      wanilia ( cukier lub ziarenka )

      3 łyżki brązowego cukru (plus jedna łyżeczka )

      pół szklanki letniego mleka

      50 g świeżych drożdży

      1 łyżka cynamonu

      powidła śliwkowe

      PRZYGOTOWANIE:

      Drożdże rozkruszamy do szklanki z letnim mlekiem, odstawiamy aż wyrosną, przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, wanilię, masło i rozcieramy w palcach, dodajemy jajka, wyrabiamy i potem dodajemy wyrośnięte na mleku drożdże, wyrabiamy i wstawiamy na około 1,5 godziny do lodówki. Jak ciasto wyrośnie, dzielimy je na pół, wyrabiamy dodając mąkę - jeżeli klei się do rąk, rozwałkowujemy i smarujemy powidłami śliwkowymi, zwijamy, tniemy na kilkucentymetrowe słupki, drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przygotowujemy masę: 2 łyżki masła lekko roztapiamy z cukrem i cynamonem, przygotowaną masą smarujemy drugi placek ciasta, zwijamy i tniemy na słupki. Formę do pieczenia smarujemy lekko masłem i układamy słupki obok siebie - w odstępach, ponieważ podwoją swoją objętość w trakcie pieczenia. Ja ułożyłam cynamonowe na brzegu i z powidłami w środku, możecie zrobić tylko jeden smak, lub dodać inne dodatki, słone lub słodkie ( pesto, orzechy, masło orzechowe, nutellę ). Moja forma nie pomieściła wszystkich słupków, można je upiec osobno, jeżeli się nie zmieszczą. Pieczemy około pół godziny w 150 stopniach do zbrązowienia wierzchu. Smacznego!!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 18:37
  • czwartek, 19 lutego 2015
    • POLĘDWICZKI W SZYNCE SZWARCWALDZKIEJ Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ

      SKŁADNIKI:

      10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

      10 polędwiczek z kurczaka ( można też pokroić pierś z kurczaka )

      przyprawy: sól, suszone pomidory, zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku, czosnek

      oliwa lub olej rzepakowy

      brukselka 

      przyprawy: zioła prowansalskie, sol, pieprz, oliwa lub olej rzepakowy

      PRZYGOTOWANIE:

      Polędwiczki marynujemy z przyprawami i wstawiamy na pól godziny do lodówki, potem zawijamy każdą polędwiczkę w szynkę i układamy w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem, brukselkę myjemy, obieramy i przekrajamy na połówki, układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Oba naczynia przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni). Po około pól godziny zdejmujemy folię i sprawdzamy brukselkę, przewracamy ją na drugą stronę, pieczemy jeszcze około 15 minut, brukselkę można wyjąć wcześniej, jeżeli jest już miękka, polędwiczki wyjmujemy jak się ładnie przypieką. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lutego 2015 21:09
    • "GOLAS"

      Jest to bardzo prosta potrawa o dziwnej nazwie :) pochodząca z Lubelszczyzny. Golas był robiony często na przednówku, kiedy kończyły się zimowe zapasy i gospodynie nie miały np. mąki, żeby zrobić ciasto na pierogi i wtedy zrobiły sam "goły" farsz, zapiekany w piecu. Jest pyszny, można go podać z grzybami, ulubionym sosem, z pieczonymi warzywami, na drugi dzień możemy go pokroić w grube plastry i podsmażyć na patelni. Do zrobienia tej potrawy zainspirował mnie Mikołaj Rey i jego kulinarny reportaż.

      SKŁADNIKI:

      1 szklanka kaszy gryczanej

      200 g twarogu

      4-5 ziemniaków

      1 duża cebula

      2 jajka

      olej rzepakowy

      sól, pieprz, suszona mięta

      PRZYGOTOWANIE:

      Kaszę i ziemniaki gotujemy, studzimy, ziemniaki i twaróg mielimy lub rozgniatamy "na drobno" widelcem, dodajemy kaszę, jajka, podsmażoną cebulę, przyprawiamy, dodajemy olej i dobrze wyrabiamy masę, przekładamy do foremki keksówki i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach, do zarumienienia wierzchu. Studzimy w foremce. Smacznego!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lutego 2015 20:46
  • czwartek, 29 stycznia 2015
    • CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI LASKOWYMI

      SKŁADNIKI:

      1,5 szklanki mąki

      4 jajka

      szklanka oleju rzepakowego

      1 szklanka brązowego cukru

      3 większe marchewki 

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka sody

      2 łyżeczki cynamonu

      1 cm startego imbiru (razem ze skórką)

      cukier waniliowy

      1 szklanka posiekanych orzechów laskowych

      3 łyżki masła

      1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

      3 łyżki mleka

      pół słoiczka ulubionego, kwaśnego dżemu lub powideł (ja dałam wiśniowe)

      PRZYGOTOWANIE:

      Ubijamy jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po trochu olej i mąkę, potem dodajemy pozostałe składniki, dodajemy połowę orzechów, marchewkę ścieramy na tarce, na najdrobniejszych oczkach i dodajemy do przygotowanej masy, mieszamy, pieczemy godzinę w 180 stopniach, w okrągłej blaszce, ciasto wysoko wyrasta, trzeba sprawdzać, czy się dobrze upiekło na samym czubku, po upieczeniu studzimy, potem przekrajamy je wzdłuż i smarujemy dżemem lub powidłami. Roztapiamy masło na małym ogniu, dodajemy czekoladę i na końcu mleko, zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, studzimy i polewamy ciasto, resztę orzechów prażymy chwilę na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI LASKOWYMI”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 stycznia 2015 19:16
  • czwartek, 01 stycznia 2015
    • JABŁECZNIK Z BEZĄ

      SKŁADNIKI :

      ciasto :

      250 g mąki wrocławskiej

      2 żółtka

      1 łyżka brązowego cukru

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      170 g miękkiego masła

      opcjonalnie wanilia lub cukier waniliowy, jeżeli lubicie, można dodać do ciasta cynamon

      2 łyżki zimnej wody

      jabłka :

      5 większych jabłek, mogą być kwaśne

      4 - 5 łyżek suszonej żurawiny

      jeżeli jabłka są bardzo kwaśne ( np. Boskop lub Szara Reneta )dodajemy łyżkę brązowego cukru, jeżeli nie, to nie ma takiej potrzeby, gdyż na wierzchu będzie słodka beza :)

      beza :

      4 białka

      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      3 łyżki białego cukru

      szczypta soli

      PRZYGOTOWANIE:

      Do mąki dodajemy masło i ucieramy palcami na kruszonkę, następnie dodajemy żółtka z wodą i resztę składników, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę, nalewamy trochę wody na dno garnka, wsypujemy jabłka i żurawinę, cukier, jeżeli mamy kwaśne jabłka i gotujemy parę minut, aż się zaczną lekko rozpadać, studzimy. Ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy do formy z wysokim rantem, wysmarowanej odrobiną masła, nakłuwamy widelcem, pieczemy "obciążone" specjalnymi kulkami lub fasolą około 15 minut, w tym czasie ubijamy na wysokich obrotach bezę - schłodzone białka z odrobiną soli ubijamy, aż piana będzie sztywna i szklista, dodajemy po trochu cukier i mąkę ziemniaczaną, nie przerywając ubijania. Wyjmujemy z piekarnika podpieczony spód i wykładamy na niego jabłka, pieczemy około 10 minut, następnie łyżką nakładamy przygotowaną pianę, wstawiamy do piekarnika, ale nie za wysoko, bo beza będzie się przypalać, pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut, do lekkiego zbrązowienia bezy :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „JABŁECZNIK Z BEZĄ”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 stycznia 2015 17:01
    • PIEROGI

      SKŁADNIKI :

      ciasto:

      1 kg mąki poznańskiej, lub trochę więcej 

      1 jajko

      pół łyżeczki soli

      2 łyżki oleju rzepakowego

      letnia woda - 1 szklanka, lub trochę więcej

      farsz :

      kapusta z grzybami - 1 kg kapusty kiszonej, grzyby suszone kilka sztuk ( mogą też być pieczarki zamiennie, ), 1 duża cebula, sól, pieprz, olej do smażenia

      "ruskie" - ugotowane ziemniaki ( pół kilograma ), 250 g twarogu, 1 duża cebula, sól, pieprz, olej do smażenia

      PRZYGOTOWANIE :

      Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie gotowe, jeżeli nie klei się do rąk, przykrywamy ściereczką lub torebką foliową. Wcześniej gotujemy kapustę kiszoną i grzyby suszone ( ja gotuję osobno, żeby grzyby były miękkie, pod koniec gotowania, wrzucam je dopiero do kapusty ), smażymy pokrojoną drobno cebulę i dodajemy na patelnię kapustę z grzybami, ( jeżeli używamy pieczarek, również je podsmażamy )doprawiamy solą i pieprzem, jak farsz wystygnie możemy robić pierogi, do farszu na "ruskie" pierogi - ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodajemy twaróg i przyprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy podsmażoną i drobno posiekaną cebulę. Cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy np. szklanką kółka, nakładamy farsz, "sklejamy" brzegi i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy około 5 minut po wypłynięciu, odcedzamy i możemy polać usmażoną cebulą, lub pierogi "ruskie" kwaśną śmietaną. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 stycznia 2015 16:38
  • piątek, 21 listopada 2014
    • PACZUSZKI Z JABŁKAMI BOSKOP

      SKŁADNIKI:

      250 g mąki

      1 łyżka cukru

      2 żółtka

      2 łyżki wody

      200 g masła

      wanilia - cukier lub esencja

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      3 - 4 jabłka Boskop

      cukier puder do posypania

      Zagniatamy z podanych składników kruche ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki, obieramy jabłka i kroimy na cztery części, ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kwadraty, na środku kładziemy kawałek jabłka, sklejamy na przemian rogi, pieczemy około 40 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PACZUSZKI Z JABŁKAMI BOSKOP”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 19:54
    • NALEŚNIKI "ZEBRA"

      Kolejny przepis na naleśniki, potrawa znana i lubiana :) i do tego bardzo prosta, można rozwinąć przy tej potrawie fantazję, jak tylko się chce, tym razem zrobiłam szybkie nadzienie, bo wykorzystałam serek Almette z serii owocowej, prosto i szybko, no i smacznie oczywiście, naleśniki są dwukolorowe, bo jedna część ciasta jest z dodatkiem kakao, taka była moja fantazja :) 

      SKŁADNIKI:

      1 jajko

      mleko lub woda, z czym bardziej lubicie

      szczypta soli i cukru

      2 łyżki kakao

      szklanka mąki

      ulubiony serek Almette

      Przygotowujemy ciasto na naleśniki, dzielimy na połowę, do jednej dodajemy kakao, smażymy wylewając na patelnię oba ciasta na zmianę, najlepiej po łyżce, usmażone smarujemy serkiem, ja polałam syropem z carobu i posypałam płatkami migdałów, smacznego!!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      loja.g
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 19:46